19.12.2024
Darmok and Jalad at Tanagra: jak si (ne)porozumět s mimozemšťany
12.12.2024
Máte trochu chaos v tom, co se dnes na Blízkém východě děje? Neustále slýcháme, že co muslim, to terorista, až se téměř zdá, že tam žádný slušný člověk nežije. Jak to na Blízkém východě vypadá, jaké je historické pozadí i současná situace? O tom bude vyprávět arabistka a íránistka Lenka Hrabalová v kavárně a restauraci Refugio v Tisé na Ústecku – ve čtvrtek 12. prosince.
Je zakladatelem společnosti Bonanza, která se zabývá pořádáním vzdělávacích přednášek a poradenstvím v oblasti výživy. Přednáší a pracuje na Univerzitě Hradec Králové a též Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je lektorem a členem zkušební komise
společnosti Dexter academy, kde vyučuje na kurzech Poradce pro výživu. Vlastimil Dohnal je absolventem Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity, obor Analytická chemie. Zde také obhájil disertační, rigorózní i habilitační práci zaměřenou na analýzu potravin a léčiv.
Úspěšně zakončil i doktorské studium v oboru Toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.
V průběhu studia pracoval v akreditované laboratoři Úseku zajištění
jakosti farmaceutické společnosti Taurus, a.s. ve Veverské Bítýšce. Zde se podílel na akreditaci laboratoře a na analýze farmaceutických
surovin. V rámci doktorského studia absolvoval semestrální stáže v prestižní laboratoři v USA na Indiana University (Bloomington, IN) a ve
Španělsku na Katedře analytické chemie a výživy (La Laguna, Tenerife), kde se podílel na vývoji nových metod stanovení antioxidantů v potravinách.
Po ukončení studia Vlastimil Dohnal nastoupil na místo odborného asistenta na Katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy
univerzity v Brně, kde se kromě výuky podílel i na vědecké činnosti. V roce 2004 nastoupil na pozici výzkumného pracovníka na Ústav technologie
potravin Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, kde se zpočátku věnoval problematice tvorby biogenních aminů v průběhu výroby
fermentovaných potravin živočišného původu. Později na tomto pracovišti vybudoval laboratoř pro sledování mykotoxinů v potravinách. Na řešení
dané problematiky spolupracoval v rámci mezinárodních grantů například s francouzským ENSAT v Toulousse a o výsledcích přednášel na různých zahraničních konferencích.
V současné době vede Oddělení analytické chemie na PřF Univerzity Hradec Králové. Od roku 2009 působí též na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jeho vědecká práce je zaměřena zejména na přítomnost a tvorbu toxických látek v potravinách a úzce spolupracuje s Katedrou toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzitě obrany v Hradci Králové. Je autorem či spoluautorem více jak 80ti vědeckých prací publikovaných v renomovaných českých i zahraničních odborných časopisech, 2 kapitol v zahraničních odborných knihách a 3 učebních textů.
Výživě člověka se věnuje přes 10 let, v posledních letech aktivně. V Ústí nad Labem založil společnost Bonanza, která se zabývá nejen osvětou
v oblasti výživu a zdravotního stylu formou pořádání seminářů, ale zároveň poskytuje i individuální poradenství a vede programy redukce
hmotnosti. Spolupracuje s odborníky, místními wellness a fitness centry a prodejnami zdravé výživy.
Zdroj: http://e-bonanza.cz