Tisá

22. dubna (?)

 

 
Aktuality

18.02.2021

Oživlé sopky České republiky

Přestože současná tvář naší krajiny vypadá poklidně, vznikala v průběhu milionů let díky mnohdy bouřlivým geologickým procesům. Mezi fenomény, které se na naší krajině významnou měrou podepsaly, byla i vulkanická aktivita, o kterou se zajímá i geolog a vulkanolog Mgr. Vladislav Rapprich, Ph.D.České geologické služby. Ve čtvrtek 18. února o ní přednášel v přímém přenosu online z přednáškového sálu teplické hvězdárny.


17.12.2020

Těžba uhlí na Islandu. Země ohně a ledu v miocénu a dnes

Když během světových válek postihla Island námořní blokáda, místní obyvatelé ztratili přístup k anglickému nebo polskému uhlí a museli se spolehnout na vlastní chudé zdroje. Islandské uhelné doly byly po válce uzavřeny, pamětníků těžby ubývá. Historie islandského uhlí a jeho těžby zaujala paleontologa a cestovatele Ing. Richarda Pokorného, Ph.D., DiS. z Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Spolu se studenty se věnoval výzkumu islandských uhelných ložisek, o kterých bude vyprávět ve čtvrtek 17. prosince na teplické hvězdárně. Přednášku jsme vám nabídli online v přímém přenosu.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

Doc. Dr. Ing. Petr Klusoň, Dsc.

Chemik

 

Narozen v Praze roku 1965. Studoval na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a na State University of New York v americkém Buffalu. Dlouhodobě působil na University of Wales v britském Bangoru a na Imperial College v Londýně. V současné době se věnuje výzkumu v Ústavu chemických procesů Akademie věd České republiky a přednáší na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

Je autorem více než stovky odborných prací publikovaných převážně v zahraničí na témata z oblasti fyzikální a organické chemie. Působí jako sekretář České společnosti chemického inženýrství a je editorem časopisu ChemBioEng Reviews. V nakladatelství Academia mu nedávno vyšla populárně-vědecká kniha Jedová stopa, věnovaná jedům a otravám v historii lidstva.

OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP