Děčín

26. září

 

 
Aktuality

26.09.2023

Ptáci Českého Švýcarska

Labské pískovce, resp. České Švýcarsko, je velice známá oblast – zvlášť co se týče jejího turistického využití. Málokdo však ví, jaká území v sobě zahrnuje a jaké druhy ptáků (a nejen těch) v ní žijí. Je to území, které prodělalo a dodnes prodělává výrazné změny, jeho tvář se mění takřka před očima. Tento zajímavý svět navštívíme v úterý 26. září v děčínské kavárně Coffee & Books společně se zoologem a ornitologem Ing. Pavlem Bendou, Ph.D.


21.09.2023

Čas v nás i kolem nás

Čas automaticky přijímáme jako cosi, co plyne nezávisle na nás samotných. Je tomu skutečně tak? Kde se čas bere? Lze ovlivnit chod času? Jsou možné cesty do minulosti a budoucnosti? Kdy přestává mít čas smysl? Jaký je význam času při vzniku vesmíru a může být čas kvantovaný? Ve čtvrtek 21. září vás na teplické hvězdárně čeká nadčasové setkání s fyzikem a astrofyzikem prof. RNDr. Petrem Kulhánkem, CSc.pražského ČVUT a Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy – a společná cesta za poznáváním tajemství času.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

doc. RNDr. Jan Jirsák, Ph.D.

Fyzikální chemik

 

Vystudoval obor Fyzikální chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v témže oboru získal roku 2008 titul Ph.D. V letech 2008 a 2009 absolvoval dvanáctiměsíční stáž na University of Ontario Institute of Technology v kanadské Oshawě. Od roku 2004 je (s krátkou přestávkou) vědeckým pracovníkem Ústavu chemických procesů Akademie věd, od roku 2008 odborným asistentem a od roku 2019 docentem na Katedře chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Těžištěm jeho výzkumu je molekulární modelování, a to zejména vody a vodných roztoků. Jako vysokoškolský pedagog se věnuje hlavně výuce obecné, fyzikální a kvantové chemie.

Kromě přírodních věd má v oblibě počítače a programování. Je nadšeným uživatelem operačního systému Linux a svobodného softwaru obecně. Rád objevuje nové chutě při pití kvalitního čaje a čerstvě pražené kávy. Občas vyrazí s kolegy na lezeckou stěnu.

 

Foto: archiv Jana Jirsáka

OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP