Teplice

16. července

 
Aktuality

16.07.2020

Za pravěkými malbami do jeskyní ve Francii

Většina dochovaných podzemních galerií, v nichž pravěcí umělci před mnoha tisíciletími zachytili výjevy ze světa, ve kterém žili, se dnes nachází na území Francie. Pravěké jeskynní malby dodnes fascinují každého, kdo se s nimi setká. K takovým obdivovatelům patří i geolog doc. RNDr. Jaroslav Kadlec, Dr.Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. O své cestě za pravěkým uměním bude vyprávět ve čtvrtek 16. července na teplické hvězdárně.


18.06.2020

Lanýže: nejen delikatesa ale také součást české přírody

Na území České republiky se vyskytuje několik druhů lanýžů a v minulosti se zde konaly také pokusy o jejich pěstování. Lanýže jsou potenciálně zajímavou zemědělskou komoditou, což platí zejména o lanýži letním. Návštěvníkům teplické hvězdárny bude ve čtvrtek 18. června o stále ještě trochu tajemných lanýžích vyprávět mikrobiolog doc. RNDr. Milan Gryndler, CSc. z Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

doc. RNDr. Jan Jirsák, Ph.D.

Fyzikální chemik

 

Vystudoval obor Fyzikální chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v témže oboru získal roku 2008 titul Ph.D. V letech 2008 a 2009 absolvoval dvanáctiměsíční stáž na University of Ontario Institute of Technology v kanadské Oshawě. Od roku 2004 je (s krátkou přestávkou) vědeckým pracovníkem Ústavu chemických procesů Akademie věd, od roku 2008 odborným asistentem a od roku 2019 docentem na Katedře chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Těžištěm jeho výzkumu je molekulární modelování, a to zejména vody a vodných roztoků. Jako vysokoškolský pedagog se věnuje hlavně výuce obecné, fyzikální a kvantové chemie.

Kromě přírodních věd má v oblibě počítače a programování. Je nadšeným uživatelem operačního systému Linux a svobodného softwaru obecně. Rád objevuje nové chutě při pití kvalitního čaje a čerstvě pražené kávy. Občas vyrazí s kolegy na lezeckou stěnu.

 

Foto: archiv Jana Jirsáka

OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP