Ústí nad Labem

22. dubna

 

 
Aktuality

24.04.2025

Grónsko: ostrov, o kterém se mluví

Grónsko je autonomní součástí Dánského království. Asi šestina z jeho 57 tisíc obyvatel jsou Dánové, ostatní jsou potomky Inuitů, kteří do Grónska přišli před 4,5 tisíci lety z Asie. Od roku 1979 má Grónsko samosprávu, podstatně prohloubenou v roce 2009, a od roku 1985 vlastní červenobílou vlajku, která symbolizuje slunce a pevninský ledovec. V současnosti se připravuje první grónská „ústava“, která umožní místním obyvatelům vyhlásit referendum o nezávislosti země na Dánsku. Do kavárny a restaurace Refugio v Tisé přijede ve čtvrtek 24. dubna o Grónsku vyprávět PhDr. Ing. Zdeněk Lyčka, filolog, publicista, překladatel a cestovatel, bývalý velvyslanec v Dánsku a pořadatel Arktického festivalu.


22.04.2025

Kráska z Kladiny: Tři tisíce let staré bronzové vědro a pivo z pravěku

Pravěké bronzové vědro nalezené na Pardubicku obsahovalo kdysi nápoj z prosa s přídavkem různých bylin. Toto zjištění stálo u počátku projektu zážitkové archeologie, jehož výsledkem je mj. i novodobý produkt – prosné pivo Sluneční Bárka. O historii nálezu, který inspiroval i současné pivovarníky, budou v úterý 22. dubna v ústeckém muzeu vyprávět archeolog PhDr. Jan Jílek, Ph.D. z Východočeského muzea v Pardubicích a Ústavu archeologie a muzeologie Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a také historik a ředitel pardubického muzea Mgr. Tomáš Libánek. Těšte se na ochutnávku! K vidění bude i replika samotného bronzového vědra.



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

Ing. Katarína Kajánková, Ph.D.

Poradkyně pro ekologii, odbornice na oběhové hospodářství

 

Pracuje jako poradkyně pro ekologii ve společnosti SUEZ CZ a.s. a působí jako externistka na Fakultě životního prostředí UJEP, kde přednáší v předmětech zaměřených na oběhové hospodářství, využití surovin a životní cyklus výrobků a podílí se na řešení projektů s touto tématikou. Zároveň je prezidentkou Aliance pro ženy v oběhovém hospodářství. Zajímá se o problematiku nakládání a optimálního využití potravinových odpadů a environmentálními aspekty obalů potravin.

 

Foto: web Aliance pro ženy v oběhovém hospodářství


  © 2012 UJEP