Děčín

23. ledna

 

 
Aktuality

23.01.2025

Neznámé podzemní světy Labských pískovců

V Labských pískovcích se nacházejí stovky jeskyní, které dosud nebyly podrobněji zmapovány. Jsou to podzemní světy, které díky unikátním podmínkám umožňují přežívání řadě živočichů a uchovávají v sobě tisíce let staré záznamy o minulosti zdejší krajiny. Navštívíme je spolu s Mgr. Jaroslavem Kuklou, Ph.D.Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK, zároveň horolezcem a speleologem, který se jejich průzkumu věnuje více než 20 let. Přijďte si jej poslechnout ve čtvrtek 23. ledna do děčínské kavárny Coffee & Books.


16.01.2025

Putování za blesky Sluneční soustavou

Přestože je už více než čtvrt tisíciletí známo, že blesk je elektrický výboj, zůstává pro nás přírodním jevem sice běžným, ale stále tajemným. Fascinuje nás svou rozmanitostí, světelnými a zvukovými efekty, bojíme se jeho síly. Ing. Ivana Kolmašová, Ph.D., vědecká pracovnice Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, ve čtvrtek 16. ledna v Teplicích prozradí, co o blescích víme, ale také nevíme, a navštívíme přitom i další planety Sluneční soustavy. Koná se v teplickém planetáriu!



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

doc. RNDr. Jan Jirsák, Ph.D.

Fyzikální chemik

 

Vystudoval obor Fyzikální chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v témže oboru získal roku 2008 titul Ph.D. V letech 2008 a 2009 absolvoval dvanáctiměsíční stáž na University of Ontario Institute of Technology v kanadské Oshawě. Od roku 2004 je (s krátkou přestávkou) vědeckým pracovníkem Ústavu chemických procesů Akademie věd, od roku 2008 odborným asistentem a od roku 2019 docentem na Katedře chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Těžištěm jeho výzkumu je molekulární modelování, a to zejména vody a vodných roztoků. Jako vysokoškolský pedagog se věnuje hlavně výuce obecné, fyzikální a kvantové chemie.

Kromě přírodních věd má v oblibě počítače a programování. Je nadšeným uživatelem operačního systému Linux a svobodného softwaru obecně. Rád objevuje nové chutě při pití kvalitního čaje a čerstvě pražené kávy. Občas vyrazí s kolegy na lezeckou stěnu.

 

Foto: archiv Jana Jirsáka

  © 2012 UJEP