05.12.2024
Houby nejsou jenom hříbky, ale také plísně a kvasinky. Jsou všudypřítomné. Díky svým patogenním schopnostem, rychlému růstu a snadnému šíření zásadně ovlivňují prostředí kolem nás i naše vlastní životy. Do světa hub vás ve čtvrtek 5. prosince v ústeckém muzeu pozve mykolog doc. Mgr. Miroslav Kolařík, Ph.D. z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
28.11.2024
Archeologie hornictví v Krušných horách
Krušnohoří bylo třikrát zdrojem strategických surovin: cínu v době bronzové, stříbra ve středověku a raném novověku a také uranu v nedávné minulosti. Vydejte se s námi po stopách dolování těchto kovů na povrchu i pod zemí na saské i české straně hor v doprovodu montánního archeologa MUDr. Mgr. Kryštofa Dernera z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. Ve čtvrtek 28. listopadu v děčínské kavárně Coffee & Books.
Je zakladatelem společnosti Bonanza, která se zabývá pořádáním vzdělávacích přednášek a poradenstvím v oblasti výživy. Přednáší a pracuje na Univerzitě Hradec Králové a též Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je lektorem a členem zkušební komise
společnosti Dexter academy, kde vyučuje na kurzech Poradce pro výživu. Vlastimil Dohnal je absolventem Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity, obor Analytická chemie. Zde také obhájil disertační, rigorózní i habilitační práci zaměřenou na analýzu potravin a léčiv.
Úspěšně zakončil i doktorské studium v oboru Toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.
V průběhu studia pracoval v akreditované laboratoři Úseku zajištění
jakosti farmaceutické společnosti Taurus, a.s. ve Veverské Bítýšce. Zde se podílel na akreditaci laboratoře a na analýze farmaceutických
surovin. V rámci doktorského studia absolvoval semestrální stáže v prestižní laboratoři v USA na Indiana University (Bloomington, IN) a ve
Španělsku na Katedře analytické chemie a výživy (La Laguna, Tenerife), kde se podílel na vývoji nových metod stanovení antioxidantů v potravinách.
Po ukončení studia Vlastimil Dohnal nastoupil na místo odborného asistenta na Katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy
univerzity v Brně, kde se kromě výuky podílel i na vědecké činnosti. V roce 2004 nastoupil na pozici výzkumného pracovníka na Ústav technologie
potravin Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, kde se zpočátku věnoval problematice tvorby biogenních aminů v průběhu výroby
fermentovaných potravin živočišného původu. Později na tomto pracovišti vybudoval laboratoř pro sledování mykotoxinů v potravinách. Na řešení
dané problematiky spolupracoval v rámci mezinárodních grantů například s francouzským ENSAT v Toulousse a o výsledcích přednášel na různých zahraničních konferencích.
V současné době vede Oddělení analytické chemie na PřF Univerzity Hradec Králové. Od roku 2009 působí též na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jeho vědecká práce je zaměřena zejména na přítomnost a tvorbu toxických látek v potravinách a úzce spolupracuje s Katedrou toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzitě obrany v Hradci Králové. Je autorem či spoluautorem více jak 80ti vědeckých prací publikovaných v renomovaných českých i zahraničních odborných časopisech, 2 kapitol v zahraničních odborných knihách a 3 učebních textů.
Výživě člověka se věnuje přes 10 let, v posledních letech aktivně. V Ústí nad Labem založil společnost Bonanza, která se zabývá nejen osvětou
v oblasti výživu a zdravotního stylu formou pořádání seminářů, ale zároveň poskytuje i individuální poradenství a vede programy redukce
hmotnosti. Spolupracuje s odborníky, místními wellness a fitness centry a prodejnami zdravé výživy.
Zdroj: http://e-bonanza.cz