Děčín

25. září

 

 
Aktuality

11.09.2025

BEZ KOFEINU: Nové výzvy pro budoucí dobyvatele vesmíru

Co nás čeká v kosmonautice v příštích letech? Jaké výzvy budou stát před dnešními studenty, kteří jednou budou běžně létat do vesmíru? Jak budou vypadat nové vesmírné stanice a jakými kosmickými stroji k nim budeme létat? O tom všem přijde ve čtvrtek 11. září všem zájemcům, především z řad dětí a mládeže, do ústeckého muzea povídat popularizátor kosmonautiky Milan Halousek, mj. předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.


14.08.2025

Měsíc stále neznámý

Náš kosmický soused je mnohem komplikovanější a zajímavější, než jsme si ještě nedávno mysleli. Jaká tajemství skrývá? Jak ve čtvrtek 14. srpna na teplické hvězdárně prozradí Mgr. Pavel Gabzdyl brněnské Hvězdárny a planetária, odpovědi na některé jednoduché otázky bývají mnohdy velmi zapeklité. Nejinak je tomu i v případě Měsíce, o kterém ještě ani zdaleka nevíme všechno. 



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

20.09. 2012

Říjnová Café Nobel: vesmír, polární záře a potraviny

IMGP3600.JPGVesmír, polární záře a potraviny - to budou témata říjnových Café Nobel, se kterými se opět můžete setkat v Ústí nad Labem, v Lounech a v Liberci. A kdo budou naši hosté?

 

2. 10. 2012, Louny

Století kosmického záření a další tajemství vesmíru

7. srpna roku 1912 vzlétl z Ústí nad Labem v balonovém koši rakouský fyzik Viktor Franz Hess. Během svého epochálního letu objevil kosmické záření. Přestože od jeho objevu uplynulo celé století, vědci dodnes s jistotou nevědí, odkud k nám kosmické záření přilétá. Vyprávět (nejen) o tom bude astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc.

 

11. 10. 2012, Ústí nad Labem

Polární záře aneb Duše mrtvých hříšníků nebo draci plující oblohou?

Narozdíl od starých národů víme, že jde o výjimečný atmosférický jev, jehož původcem je sluneční vítr. V Čechách lze polární záře spatřit jen výjimečně, a tak se za nimi vydala skupina nadšenců až za polární kruh. O podstatě polárních září a strastiplné cestě na sever bude povídat Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z katedry fyziky ČVUT v Praze.

 

18. 10. 2012, Liberec

Víte, co jíte?

Umíte se zorientovat v dnešní nabídce potravin? Rozumíte obsahu etiket? Zajímá vás porovnání kvality dnešních a dříve dostupných potravin?Víte, jaký vliv mohou mít náhražky potravin na vaše zdraví? Pokud vám není lhostejné, co se objevuje na vašem stole, pak si můžete přijít popovídat s RNDr. Vlastimilem Dohnalem , Ph.D. z katedry chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem a odbornicí z praxe technoložkou potravin Ing. Lucií Dohnalovou na tradiční Science Café Přírodovědecké fakulty UJEP a Magazínu Planetárium ČRo Sever.


  © 2012 UJEP