Příchovice u Tanvaldu

23. srpna

 
Aktuality

23.08.2019

Kurz rozdělávání ohně

Stejně jako každý rok vyjíždí i letos Café Nobel na cesty, do Jizerských hor. V pátek 23. srpna dopoledne přiveze do Interdiecézního centra života mládeže Křižovatka v Příchovicích u Tanvaldu profesionálního pračlověka Jana „Tondu“ Půlpána z projektu Jak obléci pračlověka, který zájemcům předvede (a ty šikovnější možná i naučí), jak pravěcí lidé rozdělávali oheň.


15.08.2019

Malajsie a Sumatra - země plné kuliček

Za podivuhodnými tvory, kteří obývají přízemní patro deštného pralesa, vás zavede přednáška profesionálního entomologa a fotografa Pavla Krásenského, který nyní pracuje jako kurátor entomologické sbírky v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. Přijďte ve čtvrtek 15. srpna na teplickou hvězdárnu!



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

20.09. 2012

Říjnová Café Nobel: vesmír, polární záře a potraviny

IMGP3600.JPGVesmír, polární záře a potraviny - to budou témata říjnových Café Nobel, se kterými se opět můžete setkat v Ústí nad Labem, v Lounech a v Liberci. A kdo budou naši hosté?

 

2. 10. 2012, Louny

Století kosmického záření a další tajemství vesmíru

7. srpna roku 1912 vzlétl z Ústí nad Labem v balonovém koši rakouský fyzik Viktor Franz Hess. Během svého epochálního letu objevil kosmické záření. Přestože od jeho objevu uplynulo celé století, vědci dodnes s jistotou nevědí, odkud k nám kosmické záření přilétá. Vyprávět (nejen) o tom bude astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc.

 

11. 10. 2012, Ústí nad Labem

Polární záře aneb Duše mrtvých hříšníků nebo draci plující oblohou?

Narozdíl od starých národů víme, že jde o výjimečný atmosférický jev, jehož původcem je sluneční vítr. V Čechách lze polární záře spatřit jen výjimečně, a tak se za nimi vydala skupina nadšenců až za polární kruh. O podstatě polárních září a strastiplné cestě na sever bude povídat Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z katedry fyziky ČVUT v Praze.

 

18. 10. 2012, Liberec

Víte, co jíte?

Umíte se zorientovat v dnešní nabídce potravin? Rozumíte obsahu etiket? Zajímá vás porovnání kvality dnešních a dříve dostupných potravin?Víte, jaký vliv mohou mít náhražky potravin na vaše zdraví? Pokud vám není lhostejné, co se objevuje na vašem stole, pak si můžete přijít popovídat s RNDr. Vlastimilem Dohnalem , Ph.D. z katedry chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem a odbornicí z praxe technoložkou potravin Ing. Lucií Dohnalovou na tradiční Science Café Přírodovědecké fakulty UJEP a Magazínu Planetárium ČRo Sever.


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP