Ústí nad Labem

5. června

 

 
Aktuality

05.06.2025

O kamenných (smírčích) křížích na Ústecku a Děčínsku

PRO VELKÝ ZÁJEM OPAKUJEME 
Proč kamenné kříže oblouznily tolik badatelů? Jsou všechny „tajemné“ nebo se u některých lze dopátrat jejich příběhu? A proč by měly zůstat stát, kde stojí?... Pouť po křížích z Ústecka a Děčínska podnikneme spolu s regionální historičkou Mgr. Natalií Belisovou. Koná se ve čtvrtek 5. června v Oblastním muzeu v Ústí nad Labem.


22.05.2025

Nemoci a klima ve středověku a novověku

Co všechno lze na toto téma vyčíst z českých kostnic prozradí ve čtvrtek 22. května návštěvníkům děčínské kavárny Coffee & Books geochemik prof. RNDr. Martin Mihaljevič, CSc. Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

20.09. 2012

Říjnová Café Nobel: vesmír, polární záře a potraviny

IMGP3600.JPGVesmír, polární záře a potraviny - to budou témata říjnových Café Nobel, se kterými se opět můžete setkat v Ústí nad Labem, v Lounech a v Liberci. A kdo budou naši hosté?

 

2. 10. 2012, Louny

Století kosmického záření a další tajemství vesmíru

7. srpna roku 1912 vzlétl z Ústí nad Labem v balonovém koši rakouský fyzik Viktor Franz Hess. Během svého epochálního letu objevil kosmické záření. Přestože od jeho objevu uplynulo celé století, vědci dodnes s jistotou nevědí, odkud k nám kosmické záření přilétá. Vyprávět (nejen) o tom bude astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc.

 

11. 10. 2012, Ústí nad Labem

Polární záře aneb Duše mrtvých hříšníků nebo draci plující oblohou?

Narozdíl od starých národů víme, že jde o výjimečný atmosférický jev, jehož původcem je sluneční vítr. V Čechách lze polární záře spatřit jen výjimečně, a tak se za nimi vydala skupina nadšenců až za polární kruh. O podstatě polárních září a strastiplné cestě na sever bude povídat Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z katedry fyziky ČVUT v Praze.

 

18. 10. 2012, Liberec

Víte, co jíte?

Umíte se zorientovat v dnešní nabídce potravin? Rozumíte obsahu etiket? Zajímá vás porovnání kvality dnešních a dříve dostupných potravin?Víte, jaký vliv mohou mít náhražky potravin na vaše zdraví? Pokud vám není lhostejné, co se objevuje na vašem stole, pak si můžete přijít popovídat s RNDr. Vlastimilem Dohnalem , Ph.D. z katedry chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem a odbornicí z praxe technoložkou potravin Ing. Lucií Dohnalovou na tradiční Science Café Přírodovědecké fakulty UJEP a Magazínu Planetárium ČRo Sever.


  © 2012 UJEP