27.03.2025
Povrch Země je neustále přetvářen; výraznou měrou se na tom podílí sopečná činnost. Přestože se jednotlivé sopky od sebe významně liší, můžeme v jejich chování najít určité vzory, které odráží procesy spjaté s deskovou tektonikou. V rámci děčínské přednášky planetárního geologa Mgr. Petra Brože, Ph.D. z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky se ve čtvrtek 27. března v kavárně Coffee & Books seznámíme s jednotlivými sopečnými druhy, vysvětlíme si, proč soptí rozdílně a jaké mají jednotlivé druhy sopečného běsnění dopady na krajinu i člověka. Dozvíte se tak, proč pro nás některé sopky nepředstavují výraznější nebezpečí, zatímco jiných bychom se měli oprávněně obávat.
20.03.2025
Konec všeho… Jaké jsou možné scénáře zániku vesmíru?
Vesmír, polární záře a potraviny - to budou témata říjnových Café Nobel, se kterými se opět můžete setkat v Ústí nad Labem, v Lounech a v Liberci. A kdo budou naši hosté?
2. 10. 2012, Louny
7. srpna roku 1912 vzlétl z Ústí nad Labem v balonovém koši rakouský fyzik Viktor Franz Hess. Během svého epochálního letu objevil kosmické záření. Přestože od jeho objevu uplynulo celé století, vědci dodnes s jistotou nevědí, odkud k nám kosmické záření přilétá. Vyprávět (nejen) o tom bude astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc.
11. 10. 2012, Ústí nad Labem
Narozdíl od starých národů víme, že jde o výjimečný atmosférický jev, jehož původcem je sluneční vítr. V Čechách lze polární záře spatřit jen výjimečně, a tak se za nimi vydala skupina nadšenců až za polární kruh. O podstatě polárních září a strastiplné cestě na sever bude povídat Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z katedry fyziky ČVUT v Praze.
18. 10. 2012, Liberec
Umíte se zorientovat v dnešní nabídce potravin? Rozumíte obsahu etiket? Zajímá vás porovnání kvality dnešních a dříve dostupných potravin?Víte, jaký vliv mohou mít náhražky potravin na vaše zdraví? Pokud vám není lhostejné, co se objevuje na vašem stole, pak si můžete přijít popovídat s RNDr. Vlastimilem Dohnalem , Ph.D. z katedry chemie Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem a odbornicí z praxe technoložkou potravin Ing. Lucií Dohnalovou na tradiční Science Café Přírodovědecké fakulty UJEP a Magazínu Planetárium ČRo Sever.
![]() |
© 2012 UJEP |