21.11.2024
Co nahradí uhlí? Defosilizovaná energetická koncepce aneb Čekání na Velkou katalytickou revoluci
14.11.2024
BEZ KOFEINU: Polární záře v historii a současnosti, ve vědě i v umění
Sluneční aktivita je letos tak silná, že je polární záře čili aurora vidět občas i u nás. Jak ale vzniká, od kdy si jí lidé všímali a co si o ní vyprávěli? O kosmickém počasí i o tom, jak souvisí aurora se Sluncem a zemským magnetismem bude především dětem a mládeži vyprávět RNDr. Zbyšek Mošna, PhD z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR ve čtvrtek 14. listopadu v ústeckém muzeu.
Český chmel je dlouhodobě považován za nejlepší na světě. Jeho pěstování ve vybraných lokalitách po staletí zásadně ovlivňovalo životy lidí i podobu krajiny a sídel. Historických staveb, které souvisely se sušením a zpracováním chmele, se u nás dochovaly tisíce. Bohužel, vinou změny technologie zpracování této plodiny jsou většinou nevyužívané, neudržované a na hranici zániku. S dokumentací sušáren chmele, s jejich specifiky a vývojem technologie pro sušení vás ve čtvrtek 9. září v ústeckém muzeu seznámí Mgr. Lucie Radová z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a stavební historik a etnograf PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. z Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně.
Uslyšíte pochopitelně také spoustu zajímavostí z historie českého chmelařství. Přednáška Lucie Radové a Kamila Podroužka začne v Muzeu města Ústí nad Labem jako obvykle v 17 hodin.
Přednášky se smí zúčastnit pouze návštěvníci s čerstvým negativním testem (antigenní POC test maximálně 72 hod., PCR test maximálně 7 dní starý), případně více než 14 dní po ukončeném očkování, anebo maximálně 180 dní po prodělání COVID 19.
Všichni účastníci musí mít nasazený respirátor a dodržovat příslušná hygienická opatření. Počítejte prosím s povinností evidence návštěvníků prostřednictvím e-mailových adres!
Své místo si můžete rezervovat na adrese muzeumusti@muzeumusti.cz.
Foto v abstraktu a článku:
Staré sušárny chmele v Drahobuzi na Litoměřicku a v Trnovanech u Žatce.
© Lucie Radová, Národní památkový ústav
© 2012 UJEP |