14.08.2025
17.07.2025
Bestiář pověr o městské přírodě
Ano či ne, kde, jaká a co s ní? Známý přírodovědec a biolog RNDr. Jiří Sádlo, CSc. z Botanického ústavu Akademie věd České republiky v Průhonicích u Prahy shrne ve čtvrtek 17. července na teplické hvězdárně svůj „bestiář“ do devíti bodů.
Český chmel je dlouhodobě považován za nejlepší na světě. Jeho pěstování ve vybraných lokalitách po staletí zásadně ovlivňovalo životy lidí i podobu krajiny a sídel. Historických staveb, které souvisely se sušením a zpracováním chmele, se u nás dochovaly tisíce. Bohužel, vinou změny technologie zpracování této plodiny jsou většinou nevyužívané, neudržované a na hranici zániku. S dokumentací sušáren chmele, s jejich specifiky a vývojem technologie pro sušení vás ve čtvrtek 9. září v ústeckém muzeu seznámí Mgr. Lucie Radová z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a stavební historik a etnograf PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D. z Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně.
Uslyšíte pochopitelně také spoustu zajímavostí z historie českého chmelařství. Přednáška Lucie Radové a Kamila Podroužka začne v Muzeu města Ústí nad Labem jako obvykle v 17 hodin.
Přednášky se smí zúčastnit pouze návštěvníci s čerstvým negativním testem (antigenní POC test maximálně 72 hod., PCR test maximálně 7 dní starý), případně více než 14 dní po ukončeném očkování, anebo maximálně 180 dní po prodělání COVID 19.
Všichni účastníci musí mít nasazený respirátor a dodržovat příslušná hygienická opatření. Počítejte prosím s povinností evidence návštěvníků prostřednictvím e-mailových adres!
Své místo si můžete rezervovat na adrese muzeumusti@muzeumusti.cz.
Foto v abstraktu a článku:
Staré sušárny chmele v Drahobuzi na Litoměřicku a v Trnovanech u Žatce.
© Lucie Radová, Národní památkový ústav