Ústí nad Labem

5. června

 

 
Aktuality

05.06.2025

O kamenných (smírčích) křížích na Ústecku a Děčínsku

PRO VELKÝ ZÁJEM OPAKUJEME 
Proč kamenné kříže oblouznily tolik badatelů? Jsou všechny „tajemné“ nebo se u některých lze dopátrat jejich příběhu? A proč by měly zůstat stát, kde stojí?... Pouť po křížích z Ústecka a Děčínska podnikneme spolu s regionální historičkou Mgr. Natalií Belisovou. Koná se ve čtvrtek 5. června v Oblastním muzeu v Ústí nad Labem.


22.05.2025

Nemoci a klima ve středověku a novověku

Co všechno lze na toto téma vyčíst z českých kostnic prozradí ve čtvrtek 22. května návštěvníkům děčínské kavárny Coffee & Books geochemik prof. RNDr. Martin Mihaljevič, CSc. Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

16.10. 2012

Bio - Nebio také v Lounech

professional bioZajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? Chtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak zveme i lounské na další Café Nobel doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

 

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


  © 2012 UJEP