Děčín

23. ledna

 

 
Aktuality

23.01.2025

Neznámé podzemní světy Labských pískovců

V Labských pískovcích se nacházejí stovky jeskyní, které dosud nebyly podrobněji zmapovány. Jsou to podzemní světy, které díky unikátním podmínkám umožňují přežívání řadě živočichů a uchovávají v sobě tisíce let staré záznamy o minulosti zdejší krajiny. Navštívíme je spolu s Mgr. Jaroslavem Kuklou, Ph.D.Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK, zároveň horolezcem a speleologem, který se jejich průzkumu věnuje více než 20 let. Přijďte si jej poslechnout ve čtvrtek 23. ledna do děčínské kavárny Coffee & Books.


16.01.2025

Putování za blesky Sluneční soustavou

Přestože je už více než čtvrt tisíciletí známo, že blesk je elektrický výboj, zůstává pro nás přírodním jevem sice běžným, ale stále tajemným. Fascinuje nás svou rozmanitostí, světelnými a zvukovými efekty, bojíme se jeho síly. Ing. Ivana Kolmašová, Ph.D., vědecká pracovnice Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, ve čtvrtek 16. ledna v Teplicích prozradí, co o blescích víme, ale také nevíme, a navštívíme přitom i další planety Sluneční soustavy. Koná se v teplickém planetáriu!



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

23.08. 2019

Kurz rozdělávání ohně

 

Stejně jako každý rok vyjíždí i letos Café Nobel na cesty, do Jizerských hor. V pátek 23. srpna dopoledne přiveze do Interdiecézního centra života mládeže Křižovatka v Příchovicích u Tanvaldu profesionálního pračlověka Jana „Tondu“ Půlpána z projektu Jak obléci pračlověka, který zájemcům předvede (a ty šikovnější možná i naučí), jak pravěcí lidé rozdělávali oheň.

Jan „Tonda“ Půlpán s sebou bude mít potřebnou výbavu hned pro několik archaických způsobů rozdělávání ohně. Pokud se vám bude dařit, nic vám pak už nezabrání odložit sirky a zapalovač. Asi ne doma, ale v přírodě určitě.

Kurz proběhne za kostelem před příchovickou farou (viz mapa). V první řadě je určen mladým návštěvníkům centra, ale navštívit ho může prakticky každý. Začínat bude pravděpodobně krátce po 10. hodině dopolední a potrvá až do oběda.

 

Foto v hlavičce: Pixabay

Foto v článku © Radim Vaňous

 


  © 2012 UJEP