Tisá

27. února

 

 
Aktuality

27.02.2025

Co se skrývá v pralese aneb Ještě je co objevovat

V nepřístupných oblastech Amazonie dosud žijí nepoznaná a často pozoruhodná zvířata. Máte-li štěstí, můžete tato místa navštívit, nové druhy najít, pojmenovat je a poznat způsob jejich života. O své práci v amazonských lesích bude ve čtvrtek 27. února vyprávět zoolog RNDr. Jiří Moravec, CSc. z Národního muzea v Praze, autor knihy Za neznámými tvory amazonských lesů, v kavárně a restauraci Refugio v Tisé.


20.02.2025

Poprvé na kometě

Evropská sonda Rosetta si připsala hned několik prvenství. Tím nejzásadnějším bylo úspěšné přistání jejího modulu Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko v listopadu 2014. To ale nebylo všechno. Celou mimořádně úspěšnou misi sondy Rosetta pro vás zrekapituluje popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.cz. Ve čtvrtek 20. února v Teplicích. Koná se v teplickém planetáriu!



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

01.06. 2017

Tajemství ohnivé rozkoše aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o papričkách a báli jste se zeptat

Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.

Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.

Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.

 

Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.

 

Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain



  © 2012 UJEP