27.03.2025
Povrch Země je neustále přetvářen; výraznou měrou se na tom podílí sopečná činnost. Přestože se jednotlivé sopky od sebe významně liší, můžeme v jejich chování najít určité vzory, které odráží procesy spjaté s deskovou tektonikou. V rámci děčínské přednášky planetárního geologa Mgr. Petra Brože, Ph.D. z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky se ve čtvrtek 27. března v kavárně Coffee & Books seznámíme s jednotlivými sopečnými druhy, vysvětlíme si, proč soptí rozdílně a jaké mají jednotlivé druhy sopečného běsnění dopady na krajinu i člověka. Dozvíte se tak, proč pro nás některé sopky nepředstavují výraznější nebezpečí, zatímco jiných bychom se měli oprávněně obávat.
20.03.2025
Konec všeho… Jaké jsou možné scénáře zániku vesmíru?
Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.
Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.
Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.
Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.
Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain
![]() |
© 2012 UJEP |