Teplice

17. července

 

 
Aktuality

17.07.2025

Bestiář pověr o městské přírodě

Ano či ne, kde, jaká a co s ní? Známý přírodovědec a biolog RNDr. Jiří Sádlo, CSc.Botanického ústavu Akademie věd České republiky v Průhonicích u Prahy shrne ve čtvrtek 17. července na teplické hvězdárně svůj „bestiář“ do devíti bodů.


03.07.2025

Tibet ve 21. století

Rozvojová a etnická politika Číny 21. století s konečnou platností propojila tibetské oblasti s těmi čínskými. Intenzivní rozvoj na západě Číny v posledních 20 letech zásadně ovlivnil nejen krajinu, životní prostředí, ale i každodenní život Tibeťanů. Ve čtvrtek 3. července o tom bude v ústeckém muzeu povídat sinoložka a tibetoložka Dr. Jarmila PtáčkováOrientálního ústavu Akademie věd České republiky.



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

01.06. 2017

Tajemství ohnivé rozkoše aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o papričkách a báli jste se zeptat

Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.

Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.

Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.

 

Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.

 

Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain



  © 2012 UJEP