Teplice

21. února

 
Aktuality

28.02.2019

Počasí a podnebí aneb Co se děje kolem nás (a proč)

Meteorolog Mgr. Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem se ve čtvrtek 28. února představí návštěvníkům kavárny a restaurace Refugio v Tisé na Ústecku v roli informovaného průvodce člověka informačního věku světem počasí a soudobé meteorologie, a tak trochu i podnebí a klimatologie.


21.02.2019

Řízená evoluce nových bílkovin: Nobelova cena za chemii 2018

Nobelova cena za chemii udělená v roce 2018 byla v několika směrech unikátní. Získala jí po devíti letech opět žena; i v éře rovnoprávnosti teprve pátá. Byla udělena sdíleně za dva nezávislé směry badání se společným jmenovatelem – umělou urychlenou evolucí nových bílkovin. A v neposlední řadě mají oba objevy své aplikace v biotechnologiích a medicíně. Víc vám prozradí biolog a biotechnolog doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D.Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Ve čtvrtek 21. února na teplické hvězdárně.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

01.06. 2017

Tajemství ohnivé rozkoše aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o papričkách a báli jste se zeptat

Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.

Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.

Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.

 

Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.

 

Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain



OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP