Děčín

22. listopadu

 
Aktuality

22.11.2018

Radioastronomie: Jak funguje, její historie a současnost

Elektromagnetické záření je nejbohatším zdrojem informací o blízkém i vzdáleném vesmíru. Naše atmosféra dobře propouští jen některé oblasti spektra: viditelné světlo, několik úzkých oken v infračerveném záření a široké okno v radiových vlnách. Není proto divu, že se radioastronomie stala prvním odvětvím astronomie, které využívá jiný než optický obor. Ve čtvrtek 22. listopadu o tom bude v děčínské kavárně Coffee & Books vyprávět astrofyzik prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. z pražského ČVUTHvězdárny a planetária hl. města Prahy a Ústavu fyziky plazmatu AV ČR.


15.11.2018

Od katodových paprsků do nitra atomu

Katodové paprsky byly velkou fyzikální záhadou druhé poloviny 19. století. Výzkum jejich vlastností přinesl nečekané zvraty: stály u objevu paprsků X, radioaktivity i u odhalení první elementární částice – elektronu. Od ní pak byl už jen krok k vyřešení struktury atomu. Byl to ale opravdu jen krok? S fyzikem doc. RNDr. Stanislavem Danišem, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze se ve čtvrtek 15. listopadu v rámci Café Nobel na teplické hvězdárně vrátíme do časů přelomových objevů, kdy byla objasněna povaha základních stavebních částic hmoty a kdy se tvořil nový pohled na svět kolem nás – s přívlastkem kvantový.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

01.06. 2017

Tajemství ohnivé rozkoše aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o papričkách a báli jste se zeptat

Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.

Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.

Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.

 

Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.

 

Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain



OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP