Teplice

15. května

 

 
Aktuality

15.05.2025

Stopy geomagnetické historie v železitých konkrecích

Železité konkrece v pískovcích představují jedinečný geologický fenomén. Geologové a geofyzici Mgr. Lucie Smrčinová a doc. RNDr. Günther Kletetschka, Ph.D. Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze vám prozradí, že tyto útvary nejenže dokumentují dlouhodobé změny chemických podmínek v podzemních vodách, ale mohou uchovávat záznamy paleomagnetických změn, včetně změn geomagnetického pole. Víc se dozvíte ve čtvrtek 15. května na teplické hvězdárně.


06.05.2025

BEZ KOFEINU: Cesta do pravěku – zrakem, sluchem i hmatem

KAPACITA SÁLU JE NAPLNĚNA A DALŠÍ REZERVACE SE NEPŘIJÍMAJÍ! DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ!

O práci paleontologa má řada lidí zkreslené představy. To samé platí o tom, jak a kde se hledají zkameněliny a jak se vykopávají. Štěpán Pícha, kurátor sbírek a průvodce z muzea Dinosauria, ukáže zájemcům především z řad dětí a mládeže, jak to doopravdy je – realita je mnohem zajímavější! Během jeho přednášky v ústeckém muzeu uvidíte v úterý 6. května dokonce opravdové fosilie, které si budete moci prohlédnou a osahat.



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

01.06. 2017

Tajemství ohnivé rozkoše aneb Všechno, co jste kdy chtěli vědět o papričkách a báli jste se zeptat

Do pálivého světa paprik, papriček, feferonek a chilli vás ve čtvrtek 1. června pozve – jak on sám říká – vášnivý papričkář Ing. Vít Malinovský, Ph.D. z Ústavu mechaniky a materiálů Fakulty dopravní ČVUT v Praze. Když se vše podaří, bude jeho přednáška z cyklu Café Nobel v ústecké kavárně Fokus kafe doplněna o ochutnávku papriček; pro začátečníky i otrlé fajnšmekry. A navíc si budete moci zapsat pár originálních receptů do vašeho kuchařského bloku.

Papričky pocházejí z Ameriky a první z nich se dostaly do Evropy už s Kryštofem Kolumbem. V dalších stoletích se pak rozšířily po celém světě a staly se populární a nezbytnou součástí mnoha regionálních kuchyní, kde našly mnohostranné využití. Vít Malinovský vám papričky představí nejprve pohledem biologie – uslyšíte například, že existuje celkem pět základních druhů paprik. Dozvíte se, odkud pocházejí a kde je můžete sehnat. Dočkáte se i informací o účinku papriček na lidské zdraví.

Za pálení papriček je zodpovědný alkaloid kapsaicin, který na druhou stranu může být velmi prospěšný lidskému organismu. Povíme vám, jak se za pomoci tzv. Scovilleho stupnice určuje a udává pálivost papriček, a které z nich jsou nejpálivější. Vít Malinovský vám také poradí, jak papričky pěstovat doma nebo ve skleníku, abyste se dočkali hojné odrůdy. Pochopitelně nebudou chybět informace o využití papriček v kuchyni – výrobou ostrých omáček počínaje, přes nakládání, sušení, uzení a mražení až po zcela konkrétní recepty na výrobu plněných obalovaných papriček nebo typické mexické speciality chilli con carne.

 

Vědecko-kulinární papričkový večer s Vítem Malinovským se koná ve Fokus kafe v Ústí nad Labem v obvyklém čase – od 18 hodin.

 

Ilustrační foto: Pixabay.com, licence Public domain



  © 2012 UJEP