Ústí nad Labem

15. srpna

 

 
Aktuality

15.08.2024

Fyzika piva

Pivo, to není jen nápoj! Zajímá vás, proč má pivo pěnu? Kde se bere jeho barva? Jak poznat, jestli je plechovka piva natlakovaná? Jak pomocí piva porozumět celé řadě fyzikálních jevů a zákonů? V přednášce částicového fyzika a popularizátora vědy Mgr. Martina Rybáře, Ph.D. z pražské Univerzity Karlovy, doplněné sérií experimentů, uslyšíte nejen odpovědi na tyto otázky. Ve čtvrtek 15. srpna v ústeckém muzeu!


18.07.2024

Nano-Atto – na velikosti a rychlosti záleží aneb Proč potřebujeme rychle měřit v nanosvětě?

Vesmír nás fascinuje nejen svojí krásou, ale zejména rozlehlostí: jednotlivé objekty často dělí mnoho astronomických jednotek prázdného prostoru. V rámci Café Nobel, které bude ve čtvrtek 18. července hostit hvězdárna v Teplicích, se spolu s doc. RNDr. Stanislavem Danišem, Ph.D. Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze a Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem ponoříme do naprosto odlišného světa. Mohli bychom jej označit za protipól vesmíru, neboť vzdálenosti mezi jeho „obyvateli“ je na první pohled naprosto zanedbatelná.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

31.08. 2023

Svět u absolutní nuly

 

Chlad člověk zakoušel již od svých počátků. Zkušenost jej naučila, jak mu čelit, ale také k čemu – a jak – jej využít. Počátky využívání přírodních „ledáren“ datují historikové do 17. století př. n. l. První pokusy, které lze označit za vědecké – „vliv sněhu v útrobách slepice na hnití jejího masa“ [1], s nimi prováděl v posledních letech svého života Francis Bacon (1561–1626). Mohou nám být nízké teploty prospěšné i jinak? Jaké nejnižší teploty lze dosáhnout? O tom bude ve čtvrtek 31. srpna ve své přednášce na teplické hvězdárně povídat fyzik a popularizátor vědy doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Neuběhlo ani 250 let a vědecké týmy se mohly pochlubit zkapalněním plynů – a dosažení tak nízkých teplot, které se na Zemi, ani jinde ve Vesmíru nevyskytují. V souvislosti s nimi si vědci povšimli, že jejich působením mění látky své vlastnosti. A některé tak výrazně, že byl objeven svět bez tření a elektrického odporu. A to byl jen počátek odhalování fascinujícího světa v blízkosti absolutní nuly…

 

[1] BACON, Francis. Nové organon. Překlad Miroslav Zůna. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1974. 249 s., s. 13.

 

Ilustrační foto v abstraktu i článku: Pixabay.com


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP