15.08.2024
18.07.2024
Nano-Atto – na velikosti a rychlosti záleží aneb Proč potřebujeme rychle měřit v nanosvětě?
Vesmír nás fascinuje nejen svojí krásou, ale zejména rozlehlostí: jednotlivé objekty často dělí mnoho astronomických jednotek prázdného prostoru. V rámci Café Nobel, které bude ve čtvrtek 18. července hostit hvězdárna v Teplicích, se spolu s doc. RNDr. Stanislavem Danišem, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze a Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem ponoříme do naprosto odlišného světa. Mohli bychom jej označit za protipól vesmíru, neboť vzdálenosti mezi jeho „obyvateli“ je na první pohled naprosto zanedbatelná.
Chlad člověk zakoušel již od svých počátků. Zkušenost jej naučila, jak mu čelit, ale také k čemu – a jak – jej využít. Počátky využívání přírodních „ledáren“ datují historikové do 17. století př. n. l. První pokusy, které lze označit za vědecké – „vliv sněhu v útrobách slepice na hnití jejího masa“ [1], s nimi prováděl v posledních letech svého života Francis Bacon (1561–1626). Mohou nám být nízké teploty prospěšné i jinak? Jaké nejnižší teploty lze dosáhnout? O tom bude ve čtvrtek 31. srpna ve své přednášce na teplické hvězdárně povídat fyzik a popularizátor vědy doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Neuběhlo ani 250 let a vědecké týmy se mohly pochlubit zkapalněním plynů – a dosažení tak nízkých teplot, které se na Zemi, ani jinde ve Vesmíru nevyskytují. V souvislosti s nimi si vědci povšimli, že jejich působením mění látky své vlastnosti. A některé tak výrazně, že byl objeven svět bez tření a elektrického odporu. A to byl jen počátek odhalování fascinujícího světa v blízkosti absolutní nuly…
[1] BACON, Francis. Nové organon. Překlad Miroslav Zůna. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1974. 249 s., s. 13.
Ilustrační foto v abstraktu i článku: Pixabay.com
![]() ![]() ![]() |
© 2012 UJEP |