Ústí nad Labem

15. srpna

 

 
Aktuality

15.08.2024

Fyzika piva

Pivo, to není jen nápoj! Zajímá vás, proč má pivo pěnu? Kde se bere jeho barva? Jak poznat, jestli je plechovka piva natlakovaná? Jak pomocí piva porozumět celé řadě fyzikálních jevů a zákonů? V přednášce částicového fyzika a popularizátora vědy Mgr. Martina Rybáře, Ph.D. z pražské Univerzity Karlovy, doplněné sérií experimentů, uslyšíte nejen odpovědi na tyto otázky. Ve čtvrtek 15. srpna v ústeckém muzeu!


18.07.2024

Nano-Atto – na velikosti a rychlosti záleží aneb Proč potřebujeme rychle měřit v nanosvětě?

Vesmír nás fascinuje nejen svojí krásou, ale zejména rozlehlostí: jednotlivé objekty často dělí mnoho astronomických jednotek prázdného prostoru. V rámci Café Nobel, které bude ve čtvrtek 18. července hostit hvězdárna v Teplicích, se spolu s doc. RNDr. Stanislavem Danišem, Ph.D. Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze a Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem ponoříme do naprosto odlišného světa. Mohli bychom jej označit za protipól vesmíru, neboť vzdálenosti mezi jeho „obyvateli“ je na první pohled naprosto zanedbatelná.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

24.11. 2022

Oheň – dobrý sluha, ale špatný pán aneb Proč nám hoří lesy?

 

Kde všude na Zemi se vyskytují lesní požáry, jaké mají příčiny a následky a jak do toho všeho zapadá nedávný velký požár v Českém Švýcarsku? O tom bude ve čtvrtek 24. listopadu v děčínské kavárně Coffee & Books povídat geobotanik a rostlinný ekolog prof. RNDr. Michal Hejcman, Ph.D. et Ph.D. z Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Oheň je součástí vývoje ekosystémů od doby, kdy rostliny kolonizovaly souš a vznikly suchozemské ekosystémy. Doklady přirozených lesních požárů pocházejí již z prvohor. Činností člověka se intenzita požárů výrazně zvýšila. Požáry mají jak pozitivní, tak i negativní dopady na fungování ekosystémů a lidských společností. Požár v Českém Švýcarsku si v rámci přednášky zasadíme do historických, ekologických, klimatických a hospodářských souvislostí.

Přednáška prof. Pavla Hejcmana v Děčínské kulturní kavárně Coffee & Books začne jako obvykle v 19 hodin.

 

 

Foto: Spáleniště Českého Švýcarska. Zdroj: Pavel Hejcman, Facebook (se svolením)


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP