Teplice

16. září

 

 
Aktuality

16.09.2021

125 let objevu radioaktivity

První březnový den roku 1896 Henri Becquerel objevil, že jakési paprsky vycházející z uranových solí způsobují černání fotografické desky stejně, jako nedávno objevené rentgenové záření. „Becquerelovy paprsky“ se spolu s paprsky X rázem dostaly do centra pozornosti fyziků a chemiků. O cestě od jednoho snímku až k jaderné reakci bude ve čtvrtek 16. září na teplické hvězdárně povídat fyzik a popularizátor vědy doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D.Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.


09.09.2021

Co nevíte o historických sušárnách chmele

Český chmel je dlouhodobě považován za nejlepší na světě. Jeho pěstování ve vybraných lokalitách po staletí zásadně ovlivňovalo životy lidí i podobu krajiny a sídel. Historických staveb, které souvisely se sušením a zpracováním chmele, se u nás dochovaly tisíce. Bohužel, vinou změny technologie zpracování této plodiny jsou většinou nevyužívané, neudržované a na hranici zániku. S dokumentací sušáren chmele, s jejich specifiky a vývojem technologie pro sušení vás ve čtvrtek 9. září v ústeckém muzeu seznámí Mgr. Lucie Radová z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a stavební historik a etnograf PhDr. Kamil Podroužek, Ph.D.Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

16.10. 2012

Bio - Nebio také v Lounech

professional bioZajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? Chtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak zveme i lounské na další Café Nobel doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

 

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP