Teplice

18. dubna

 

 
Aktuality

18.04.2024

Šelma z Valče a jiné významné paleontologické objevy

Paleontolog Národního muzea v Praze RNDr. Boris Ekrt představí ve čtvrtek 18. dubna návštěvníkům teplické hvězdárny vzácný objev nejstarší kočkotvárné šelmy v Evropě, která dostala jméno Fejfarictis valecensis. Dozvíte se také, jak před 34 miliony lety migrovala do Evropy fauna z Asie a jak tehdy v severních Čechách vypadala krajina. Zmíněny budou i některé další novější paleontologické objevy z našeho území.


11.04.2024

Terorismus v letecké dopravě

Na palčivé téma ochrany civilního letectví před protiprávními činy pohovoří ve čtvrtek 11. dubna v ústeckém muzeu odborník na leteckou bezpečnost a profesionální pilot Ing. Ota Hajzler. Posluchači se seznámí s historií protiprávních činů a zároveň budou mít možnost poslechnout si informace o bezpečnostních opatřeních v civilním letectví. Přednášku doplní praktická ukázka zakázaných předmětů a pomůcek, které se používají při řešení mimořádných bezpečnostních událostí jak na zemi, tak na palubách letadel.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

16.10. 2012

Bio - Nebio také v Lounech

professional bioZajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? Chtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak zveme i lounské na další Café Nobel doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

 

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP