Teplice

15. května

 

 
Aktuality

15.05.2025

Stopy geomagnetické historie v železitých konkrecích

Železité konkrece v pískovcích představují jedinečný geologický fenomén. Geologové a geofyzici Mgr. Lucie Smrčinová a doc. RNDr. Günther Kletetschka, Ph.D. Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze vám prozradí, že tyto útvary nejenže dokumentují dlouhodobé změny chemických podmínek v podzemních vodách, ale mohou uchovávat záznamy paleomagnetických změn, včetně změn geomagnetického pole. Víc se dozvíte ve čtvrtek 15. května na teplické hvězdárně.


06.05.2025

BEZ KOFEINU: Cesta do pravěku – zrakem, sluchem i hmatem

KAPACITA SÁLU JE NAPLNĚNA A DALŠÍ REZERVACE SE NEPŘIJÍMAJÍ! DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ!

O práci paleontologa má řada lidí zkreslené představy. To samé platí o tom, jak a kde se hledají zkameněliny a jak se vykopávají. Štěpán Pícha, kurátor sbírek a průvodce z muzea Dinosauria, ukáže zájemcům především z řad dětí a mládeže, jak to doopravdy je – realita je mnohem zajímavější! Během jeho přednášky v ústeckém muzeu uvidíte v úterý 6. května dokonce opravdové fosilie, které si budete moci prohlédnou a osahat.



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

03.06. 2013

Víte, co jíte?

DSCF3533.JPGLucie a Vlastimil Dohnalovi jsou odborníky na výživu. Lucie je technoložka potravin a Vlasta chemik - analytik. Jejich povídání o dnešních bio i nebio potravinách bylo skutečně zajímavé. Většinou se totiž člověk nedozví, co jí. Přednášku Vlastimila Dohnala si můžete poslechnout zde:

Doc. RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D.: Čím se liší biopotraviny od běžné konvenční produkce

Doc. RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D.: Nebezpečné látky v ovoci nebo zelenině, geneticky modifikované potraviny, potravinová aditiva - éčka


DSCF3545.JPG
DSCF3533.JPG
DSCF3532.JPG
DSCF3535.JPG
DSCF3538.JPG
DSCF3539.JPG

  © 2012 UJEP