Tisá

27. února

 

 
Aktuality

27.02.2025

Co se skrývá v pralese aneb Ještě je co objevovat

V nepřístupných oblastech Amazonie dosud žijí nepoznaná a často pozoruhodná zvířata. Máte-li štěstí, můžete tato místa navštívit, nové druhy najít, pojmenovat je a poznat způsob jejich života. O své práci v amazonských lesích bude ve čtvrtek 27. února vyprávět zoolog RNDr. Jiří Moravec, CSc. z Národního muzea v Praze, autor knihy Za neznámými tvory amazonských lesů, v kavárně a restauraci Refugio v Tisé.


20.02.2025

Poprvé na kometě

Evropská sonda Rosetta si připsala hned několik prvenství. Tím nejzásadnějším bylo úspěšné přistání jejího modulu Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko v listopadu 2014. To ale nebylo všechno. Celou mimořádně úspěšnou misi sondy Rosetta pro vás zrekapituluje popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, šéfredaktor webu Kosmonautix.cz. Ve čtvrtek 20. února v Teplicích. Koná se v teplickém planetáriu!



Café Nobel na Facebooku

 

Café Nobel na YouTube 

11.10. 2012

Bio - nebio?

V pořádku, miláčku, je to bez glutamátu.Zajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? CHtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak vás srdečně zveme na další Café Nobel v Liberci! Tentokrát se potkáme s doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


  © 2012 UJEP