Teplice

21. února

 
Aktuality

28.02.2019

Počasí a podnebí aneb Co se děje kolem nás (a proč)

Meteorolog Mgr. Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem se ve čtvrtek 28. února představí návštěvníkům kavárny a restaurace Refugio v Tisé na Ústecku v roli informovaného průvodce člověka informačního věku světem počasí a soudobé meteorologie, a tak trochu i podnebí a klimatologie.


21.02.2019

Řízená evoluce nových bílkovin: Nobelova cena za chemii 2018

Nobelova cena za chemii udělená v roce 2018 byla v několika směrech unikátní. Získala jí po devíti letech opět žena; i v éře rovnoprávnosti teprve pátá. Byla udělena sdíleně za dva nezávislé směry badání se společným jmenovatelem – umělou urychlenou evolucí nových bílkovin. A v neposlední řadě mají oba objevy své aplikace v biotechnologiích a medicíně. Víc vám prozradí biolog a biotechnolog doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D.Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Ve čtvrtek 21. února na teplické hvězdárně.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

11.10. 2012

Bio - nebio?

V pořádku, miláčku, je to bez glutamátu.Zajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? CHtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak vás srdečně zveme na další Café Nobel v Liberci! Tentokrát se potkáme s doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP