Ústí nad Labem

10. října


 
Aktuality

10.10.2017

Případ Sputnik: 60 let od prvního kroku do vesmíru

V roce 1957 zvítězili díky mocnému finiši specialisté z tehdejšího Sovětského svazu v nevyhlášeném „závodu o vesmír“ nad Američany. Do vesmíru vzlétl Sputnik 1. Co tomuto závodu předcházelo, co se skrývalo v útrobách první umělé družice Země a jak probíhal vývoj kosmonautiky v dalších letech? O tom bude v úterý 10. října dětským návštěvníkům Café Nobel Bez kofeinu v ústeckém Fokus kafe vyprávět Ing. Petr Jašek z pražského Planetária.


21.09.2017

Jak se zvířata orientují: mechanismy a mozkový podklad

O prostorové navigací zvířat pohovoří Mgr. Kamil Vlček, Ph.D. z Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze. Pokusí se objasnit záhadu, jak zvířata dovedou navigovat na velké vzdálenosti, např. při migraci nebo návratu na hnízdiště, a jaká při tom používají vodítka. Zmíní čichovou a magnetickou orientaci i sluneční kompas. Popíše různé typy reprezentací prostoru, vnitřních map, která zvířata i lidé používají a jak s nimi souvisí navigační strategie. Nakonec se zaměří na mozkový podklad navigace, včetně speciálních typů mozkových buněk sloužících k práci s různými vlastnostmi prostoru. Teplické Café Nobel se uskuteční ve čtvrtek 21. září.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

11.10. 2012

Bio - nebio?

V pořádku, miláčku, je to bez glutamátu.Zajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? CHtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak vás srdečně zveme na další Café Nobel v Liberci! Tentokrát se potkáme s doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP