Teplice

16. května

 

 
Aktuality

16.05.2024

Černé díry a gravitační vlny (v hledáčku kosmických misí)

Černé díry patří mezi nejtajemnější objekty ve vesmíru. Na jejich hranici zdánlivě zamrzá čas a cokoli se dostane pod tuto hranici, tzv. horizont událostí, nedostane se už zpět, ani nám nemůže o sobě dát vědět. Jak tedy můžeme černé díry zkoumat a co o nich víme? O tom bude ve čtvrtek 16. května na teplické hvězdárně povídat RNDr. Jiří Svoboda, PhDAstronomického ústavu AV ČR v Praze.


02.05.2024

Tradiční hudba a tradiční nástroje Kanárských ostrovů

Ve čtvrtek 2. května se v ústeckém muzeu můžete setkat s českou hudebnicí a uměleckou ředitelkou Monikou Srncovou, pro níž jsou už 20 let druhým domovem Kanárské ostrovy. Jak vám prozradí, význam tohoto souostroví v historicko-kulturním vývoji Španělska a Latinské Ameriky vůbec není zanedbatelný. Prozkoumáme ho spolu zblízka.



Café Nobel na Facebooku

facebook-icon

 

Café Nobel na YouTube 


 

 UJEP logo

OPVK_ver_zakladni_logolink_CB_cz

logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG

11.10. 2012

Bio - nebio?

V pořádku, miláčku, je to bez glutamátu.Zajímá vás, jestli je BIO skutečně lepší než NEBIO? CHtěli byste vědět, co o tom soudí chemik - analytik? Pak vás srdečně zveme na další Café Nobel v Liberci! Tentokrát se potkáme s doc. Vlastimilem Dohnalem, jehož téma je Biopotraviny vs. konvenční potraviny.

Anotace přednášky:

V posledních letech se v obchodní síti stále častěji setkáváme s produkty ekologického zemědělství, nazývanými též biopotraviny. Produkce těchto potravin má svá přísná pravidla, jejichž dodržování je velmi důsledně kontrolováno dozorovými orgány. Narozdíl od konvenčních potravin, kde se na obalech často setkáme s nic neříkajícím označením původu „Vyrobeno v EU“, u biopotravin je možné mnohem detailněji zjistit jejich původ. Při jejich produkci nejsou používána průmyslová hnojiva a též je minimalizována aplikace veterinárních přípravků. Ekologický způsob pěstování rostlin či chovu zvířat má zcela jistě vliv na kvalitu produkce a její cenu. Jak je to však s výživovou hodnotou biopotravin ve srovnání s konvenčními? Jsou biopotraviny zdravější? Můžeme všichni jíst a žít „bio“? Není vyšší cena biopotravin pouze útokem na naše peněženky?


OPVK_hor_zakladni_logolink_CB_cz   UJEP logo logo-IPRM_v09_090623-bez-pozadi.PNG   © 2012 UJEP